Назад
Категории
Назад

Категории

Кога трябва да имаме касов апарат и кога не е задължително?

Един от ключовите въпроси, пред които стоят бизнес собствениците, е дали трябва да използват касов апарат или могат да го избегнат. Отговорът зависи от рода на бизнеса и методите на плащане, които предлага.

 1. Търговски обект с клиенти на място:
  Ако имате физически търговски обект и клиентите идват на място да пазаруват и плащат в брой или чрез банкова карта, трябва задължително да разполагате с касов апарат и да издавате фискални бележки при всяка продажба, освен ако плащането се извършва чрез банков превод.

 2. Онлайн магазин с плащания по пощенски паричен превод (ППП):
  Ако управлявате онлайн магазин и клиентите правят плащания чрез ППП, няма задължение да издавате фискални бележки за всяка продажба. В този случай трябва обаче да сключите договор с лицензиран пощенски оператор.

 3. Магазин / Офис, който приема плащания само по банков път:
  Ако приемате плащания само по банков път, нямате нужда от касов апарат.
 4. Онлайн магазин с опция за плащания с банкова карта:
  Ако управлявате онлайн магазин и предоставяте възможност на клиентите да плащат с банкова карта, трябва да разполагате с касов апарат и да регистрирате всяка продажба през онлайн магазина. Има обаче изключение - ако фирмата не приема други видове плащания, които изискват издаване на касов бон, може да избегнете задължението за наличност на фискално устройство.
  С последната промяна от 01.07.2021, онлайн магазините имат опцията да не издават касови бележки и вместо тях да подават стандартизиран одиторски файл, съдържащ информация за съответните продажби през онлайн магазина. Това важи, ако фирмата разполага само с онлайн магазин и няма физически търговски обект, в който да приема плащания, изискващи издаване на фискален бон.

В заключение, използването на касов апарат и съответното спазване на данъчните правила зависи от характера на вашата дейност и начините на плащане, които предоставяте. Винаги е добра практика да се консултирате със счетоводител, за да се уверите, че следвате всички изисквания и избягвате потенциални неприятности с данъчните органи.