Назад
Категории
Назад

Категории

Какви данни се събират от получателите на фактури и защо?

Когато изпратите линк с фактура през inv.bg, получателят отваря имейла си и клика на линка.

Тогава се отваря прозорец с въпрос дали получателят е съгласен или не да предостави данни, които са ни необходими само и единствено за по-добра проследяемост и сигурност за издателя и получателя. 

Например, получателят може да твърди, че не е получил нищо, а издателят може да види, че е отворил страницата от обичайното място. Също така, може да се използва за анализ дали някой страничен човек не е намерил работещ линк с фактура и не го е отворил. 

При отваряне на страницата питаме изрично дали получателят се съгласява да съберем тези данни, т.к. това е изискване по GDPR регулацията и ако той се откаже, тези данни не се събират.

Данните, които събираме:

1. User agent-a може да се приеме, че е името на  браузера, с който се отваря страницата за получаване.
Така, отворена с Firefox или Chrome, ще има различен user agent.

2. IP адресът е публичният адрес на компютъра, от който се отваря страницата, който е уникален за доставчика на интернет и често и за самия компютър, отварящ страницата.
Тук може да прочетете повече по въпроса.

3. Имейл адрес - при съгласие от страна на получателя, изпращача вижда конкретния адрес, от който е отворен линка с фактурата. Ако получателят откаже, той отново може да изтегли фактурата си, но издателят не вижда точния имейл адрус, а само *** вместо него.